Hír Tibor

... elmét felszabadító gondolatok szülőknek és tanároknak ...

A matekseb - begyógyul valaha?

Fene essen a matekba!

Sokan vannak vele így - gyakrabban lányok(!) - akiknek a lelkében ott a matekseb. Egy olyan lüktető, soha nem gyógyuló, fájó élmény, ami miatt azt gondolják, hogy ők nem tudnak számolni, hogy nem alkalmasak arra, hogy megértsék a matekot. A sebet okozhatja rossz emlék, leértékelő közeg, egy rossz tanár, vagy ezek együtt. A seb pedig úgy látom, gyakran öröklődik ... 
Arra gondoltam, ezeket a sebeket meg kellene gyógyítani! 

matekseb.jpg

 

"A FENE ESSEN EBBE A MATEKBA!"

Anyuka fakadt ki, amikor nem tudott segíteni a gyereknek. Huszadszor zavarodott bele. Túl volt egy kőkemény hajtós munkanapon, bevásárolt, elpakolt, mosogatott és úgy érezte, hogy ha még valamit csinálnia kell, akkor menten szétrobban a feje. És jött a gyerek az egyenlettel. Anyuka sem volt soha különösen jó matekos, de ez már sok volt neki is.
Úgy érezte, lebőgött, megbukott anyaságból. Hogy ez így nem mehet már tovább. Ez a gyerek sosem él, ez mindig csak a könyv felett görnyed és még így sem jeles tanuló. Mert ez az átkozott matek - na ez neki sem megy.

Visszagondolt azokra a napokra, amikor őt alázta a matek tanár a tábla előtt. Lassan számolt - ma már tudja, számtévesztési zavarnak hívják azt, ami miatt nem ment neki a matek már akkoriban sem - és végre összehozott egy hibátlan eredményt. És kapott egy hármast. Mert lassú volt. Emlékezett rá, hogy bőgött, hogy világgá akart rohanni, hogy tele lett a hócipője egyszer és mindenkorra ezzel az egésszel.

... hányszor tévesztett azóta is! Hányszor ütötte félre a telefonja pin kódját! Egyszer még a bankkártyáját is beszívta a gép, mert rosszul emlékezett a számkódra. Ott állt péntek este egy fillér nélkül. Hányszor kellett fizetnie azért, mert elírta a parkoláshoz küldött SMS-t, hányszor írt félre bankszámlaszámot ...
Pedig nagyon figyelt. Most is. A gyerek leckéje már sok volt neki. Szeretett volna sírni, kifutni a világból. És szerette volna, ha nem ilyen bonyolult a matek, és ő is megérti.

Az az igazság, hogy az ÉLET-ben (tudod, a nagybetűs ..) nagyon jól elvolt azzal a kis kevés matekkal amit tudott. De mindig vágyott rá, hogy behozza a különbséget. Hogy segíteni tudjon a gyereknek, meg hogy ne érezze magát olyan hülyének, amikor számokra kerül a sor.

 

Hogy keletkezik a matekseb? 

A mateksebet általában nem egy tetoválógép okozza (mint a képen) és a lélekbe ég bele. Hogy keletkezik? Egyszer valaki azt mondta neked, hogy te nem tudod megcsinálni. És te elhitted neki. 

Olyan lett ez a leértékelő vélemény, mint egy szálka, ami belement a bőröd alá, mélyen. Senki nem vette még ki onnét. Tályogosodik, gyulladt. Végül már lehet, hogy csak egy nagy heg van a helyén, jobb nem piszkálni. (Jobb nem piszkálni?) 

Ennyire egyszerűen lehet mateksebet szerezni? Hiszen ez csak egy hiedelem volna ...

Tudod, ez egy hiedelem is. Egy olyan gondolat, amit egyszer valaha igaznak fogadtál el. Onnantól fogva nem volt megállás. Megláttál egy számot? Bekapcsolt a fájdalomkapcsoló, viszketni és lüktetni kezdett a seb:
- Ó nem megyek hozzá közel, ehhez én hülye vagyok, ez matek ... 

Minél többször fordult elő veled ez, a seb abbál mélyebb lett.

Ahelyett, hogy kipiszkálta volna valaki a meg nem értés okozta szálkát, egyre mélyebbre nyomták. Történt egy új kudac? Még egy szálka, ugyanoda! A heg pedig minden egyes meg nem oldott feladattal, minden egyes kudarccal csak vörösebb és láthatóbb lett. Sokan vannak, akiknek a lelkében jókora seb tátong. Félnek a számoktól. Mindenféle diszfunkciós zavarra hivatkoznak. Pedig - tudom, mert tapasztaltam - az esetek többségében semmiféle zavar nincs. Csak egy meg nem értett gondolat valahol a múltban. Ezt pedig meg lehet gyógyítani. Pont úgy, akár egy régen betokosodott szálkát. Kihúzzuk, a seb kiürül és szinte nyom nélkül gyógyul. 

 

Miért ilyen gyakori ez a sérülés? 

Az általános oktatásban azok a gyerekek jók matekból, akiket eleve megfog és érdekel a dolgok működése, számossága, fizikai tulajdonságai. Ha érdekli őket, szívesen játszanak a számokkal, ezért jól boldogulnak. A tananyag NEKIK készült. Egyszerű az ok: olyanok készítették őket, akik már a suliban is jó matekosok voltak, és szerették ezt. Ők jól megértik egymást.  


DE MI VAN A TÖBBIVEL? Akinek nem így van huzalozva az agya, azt érezheti, hogy egy másik univerzumban beszélgetnek a többiek. Hogy az egész egy naaagy lila maszlag. És nekik is igazuk van, mert a matek könyvet olyanok írták, akik számára nem ez a realitás. Pedig a matek gyakorlatias dolog és bizony érdekessé tehető azoknak is, akik a mostani könyvek példáitól sikítva elszaladnának. 

Sebesült lányok 

Miért lányok? Egyáltalán nem csak ők! De a társadalmi sztereotípiák miatt a lányokat még mindig kevésbé jó matekosnak gondoljuk, pedig ez egyszerűen egy tévedés, egy hazugság. A lányok alaposak és kitartóak. 

Gimink ingyenes gimnáziumi felvételi előkészítő tanfolyamot indított matematikából. - meséli egy tanár kolléganő egy vidéki gimnáziumból. Néhány matekszakos tanár vállalta péntekenként a 1,5 - 1,5 órás foglalkozásokat - no természetesen ingyen. Tegnap én tartottam az első, induló foglalkozást. 40 gyerek jött a környékbeli általános iskolákból, kb. 25 lány és 15 fiú.
Oldott hangulatban, vidáman zajlott a felkészítő, ami fontos szerintem, hogy különböző helyről összeverbuválódott kamaszoknak pozitív élménye lehessen. A végén megkérdeztem, ki fog jönni a következőre, és mind jelentkezett... DE!!!

A feltett kérdésekre kizárólag fiúk jelentkeztek, noha kevesebben voltak. Egyetlen lány sem. A táblához csakis fiúk jöttek ki. Feladatmegoldást csakis fiúk mondtak el. Kérdésekre csakis ők válaszoltak.

13-14 évesek, totálisan beidomítva a passzív-aktív szereposztásba, az okos-buta tudatba. Ma, 2018-ban szerintem lényegesen jobban és egyértelműbben, mint bármikor az utóbbi évszázadban. Hát, sírni tudtam volna. Végül néhány lányt meg tudtam erősíteni a helyes megoldásban, de nem szerettem volna őket nyomasztani, láttam rajtuk a szorongást.

Aki még nem látta a  Számolás joga című filmet, mindenképp a figyelmébe ajánlom. Az ötvenes évek végén játszódik: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet… amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángeszet, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék.
A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glennt feljuttatni az űrbe… és azután haza is hozni. 

Célom, hogy gyerek és gyerek, ember és ember között ne legyen különbség. Mégis azok közt, akik frissen érkeznek hozzám, és akikben ott lüktet a "matekseb", nagyon gyakori a szorongás.

 

Miért öröklődik a matekseb? 

Amikor az egyik szülő valamiért nem tudja a matekot, (esetleg csak egy szülő van) a gyerek azt látja tőle, hogy a matek szorongást keltő dolog. Még ha a szülő a legjobb tudása szerint próbálja is tanítani a gyereket, akkor is átmegy, hogy a szülőnek ez az egész egy fájdalmas, negatív, kellemetlen élmény. Ha nem a szülő tanít, hanem fogad egy korrepetítort, egy tanárt, a gyerek akkor is azt éli meg, hogy terhet, kiadást, nehézséget okoz a szülőnek, mert "hülye ehhez a matekhoz". 

Akár egy betegség, amit a rossz táplálkozási szokások váltanak ki, és a generációk óta öröklődő "családi receptek" generálják újra és újra. A matekseb is így száll egyik generációról a másikra. Rengetegszer hallom, hogy "nálunk ez családi vonás". 

Az érdekes viszont az, hogy ha egy felnőtt családtag kikezeli ezt a lelki sebet, valahogy a gyerekre is "átgyógyul". Mint amikor az egész család egy egészségesebb étrendre tér át. A gyerekben már nem jön elő a hajlam. 

 

Begyógyulhat a matekseb?

A válasz határozottan IGEN!
Ha te vagy ez az anyuka, (esetleg apuka) a fenti történetből, akkor van megoldásunk a számodra. Felnőtteknek indítunk matekot. Hogy a gyerekkori hiányokat szépen befoldjuk, a gyerekkori tanári túlkapásokat kisimítsuk és hogy neked is kedvet csináljunk a számok varázsvilágához!

Elvileg azért, hogy a gyereknek segíteni tudj, de persze főleg azért, hogy meggyógyuljon benned is a matek (esetleg egy rossz matek tanár?) okozta seb ...

---------------------

Hír Tibor, a suli alapítója afféle "varázstanár" - matek szakos, de úgy tud magyarázni, hogy még TE, aki a fentiek alapján tényleg nem vagy a matek mágusa, még te is megérted ... :) Tibor az a személy, akinek küldtése, hogy meggyógyítja a mateksebet. Most a szülőkre is gondolt, nem csak a gyerekekre. A rövid kurzus nem csak számolni tanít meg - kikezel a matek okozta traumákból is. 

Érdekel? Kattints IDE 

A bejegyzés trackback címe:

https://hirtibor.blog.hu/api/trackback/id/tr4413135072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hír Tibor

Hír Tibor, a Freemind magánsuli alapítója. Magántanulókat segít tanulói csoportos rendszerben, hogy szabadabb elmével, jobb eredményeket érjenek el. Matek - fizika - kémia tanár, évekig iskolaigazgató volt. Az alternatív oktatási módszerek elkötelezett ismerője. A gyerekek tegezik és tisztelik. Szülő vagy? Tanár vagy? Kövesd a blogját! www.freemindsuli.hu

Friss topikok

süti beállítások módosítása